Center for Cybersikkerhed - lad os sammen gøre det rigtigt!

February 18, 2019 at 16:01

Center for Cybersikkerhed vil have nye beføjelser i kampen mod cybertruslen, men er det nu også en god idé og er det ikke noget helt andet, vi har brug for?

Hos Ezenta synes vi, at det er fantastisk, at Folketinget og Forsvarsministeriet efterhånden er ved at tage den cybertrussel, som Forsvarets Efterretningstjeneste og andre i flere år har anset som størst for vores land seriøst. Men indsatsen er stadig en dråbe i havet i forhold til det samlede forsvarsbudget og den voksende trussel. Vi så senest i Davos på The World Economic Forum, at cybersikkerhed er en af de største udfordringer blandt ledere og politikere, og det var derfor højt på agendaen. Der skal et langt større budget og flere ressourcer til, så vi, i den private sektor, kan hjælpe Center for Cybersikkerhed med den stadig stigende trussel.

Det skal baseres på frivillighed og samarbejde
Vi tror fortsat på, at det er de frie markedskræfter, der er mest effektive. Der bør ikke være et direktiv om, at man som virksomhed skal underlægges Center for Cybersikkerhed, i form af f.eks. netovervågning, som det nye lovforslag lægger op til. Det bør være frivilligt, hvem virksomheder vælger, men naturligvis skal der være et påbud og tilsyn af et minimumspåbud for virksomheder og brancher, der opererer i vores kritiske infrastruktur. Hvorfor ikke lade Center for Cybersikkerhed koncentrere sig om staten og om at beskytte den mod den voksende cybertrussel - især mod vores samfundskritiske sektorer? Vi vil hellere opfordre til, at vi bliver bedre til at bruge hinanden – i erhvervslivet og i branchen. Men der skal selvfølgelig være et incitament for at ville samarbejde og et samlingspunkt. Og her kunne Center for Cybersikkerhed komme ind i billedet.

Vi har nærmere behov for en hub
Vi ser hellere, at Center for Cybersikkerhed agerer som en slags intelligens hub for den samlede mængde efterretninger og informationer, således at vi, i erhvervslivet og i branchen, kan holde os ajour og ikke mindst dele viden for dermed at dæmme op for cybertruslen. Branchen, virksomhederne og Center for Cybersikkerhed skal arbejde markant bedre sammen. Der bør aftales nogle samarbejdsmål- og regler til gavn for os alle.

Der skal mere fokus på uddannelse
Til gengæld så synes vi, at der skal mere fokus på uddannelse og kompetenceudvikling. Vi har i branchen og ude i virksomhederne længe efterspurgt flere kompetencer – særligt indenfor for it og it-sikkerhed. Dette er mindst lige så vigtigt i kampen mod den voksende cybertrussel.

Mens vi venter på en afgørelse af de mange høringssvar, kan du kan læse hele lovforslaget her.