Ovatko asiakkaidesi tiedot turvassa? Se selviää auditoimalla

Nixu Certification

June 14, 2023 at 10:00

Jos liiketoiminnalle kriittisiä tietoja pääsee vääriin käsiin, on yritys haastavan paikan edessä. Kenellä on vastuu tietovuodon paikkaamisesta? Olisiko tähän voinut valmistautua jotenkin? Jotta vahinkoa ei pääse tapahtumaan, paras ratkaisu on ennaltaehkäisy. Kun tietoturva-auditoija on apunasi, pystyt nukkumaan yösi rauhassa.

Tietoturva-auditointi on tehokas työkalu, joka antaa kolmannen osapuolen objektiivisen näkemyksen yrityksen tietoturvan nykytilasta. Se on systemaattinen prosessi, jossa käydään läpi organisaation määrittelemän osa-alueen toiminta tietoturvan näkökulmasta. Auditoinnin kohteeksi voidaan valita esimerkiksi tietty liiketoimintayksikkö, järjestelmä, toimintaympäristö tai työvälineet.

”On vaikea keksiä yritystä, jolle tietoturva-auditointi ei sopisi. Kaikilla yrityksillä on jotain tietoa, mitä he haluavat suojata. Tietoturva-auditointi on usein säännöllistä, kerran vuodessa tapahtuvaa työtä, mutta välillä se voi liittyä tiettyyn hetkeen, kuten uuden tietojärjestelmän käyttöönottoon”, Nixu Certificationin toimitusjohtaja Niki Klaus kertoo.

Niki Klaus, Nixu Certification
"On vaikea keksiä yritystä, jolle tietoturva-auditointi ei sopisi. Kaikilla yrityksillä on jotain tietoa, mitä he haluavat suojata", Nixu Certificationin toimitusjohtaja Niki Klaus toteaa. 


”Trust but verify” – Tietoturvan todellinen ammattilainen elää niin kuin opettaa

Klaus on noussut yhdeksi kyberturvallisuusalan kovimmista nimistä Suomessa. Alalle hänet toi luontainen kiinnostus tietotekniikkaan, turvallisuuteen ja riskien arviointiin.

”Minulle on tyypillistä arvioida eri vaihtoehtojen riskejä. Mietin aina, onko riski olemassa ja miten sitä hallitaan. Riskiajattelu laajenee työajalta vapaa-ajalle saakka. Viimeksi tein riskien arviointia töiden ulkopuolella vakuutusta valitessani.”

Klaus elää niin kuin opettaa, sillä riskiajattelun lisäksi asioiden varmistaminen on hänelle tyypillistä.

”Toimintaani ohjaa ’trust but verify’ -ajattelu. Luottamus on hyvä lähtökohta, mutta varmistamisesta ei ole haittaa. Tästä tullaankin auditointiin: siinä tarkastetaan, miten asiat oikeasti menevät.”

Tietoturva-auditointi antaa lisäboostia työntekijöillesi ja bisneksellesi

Nixu Certification on erikoistunut tietoturva-arvioinneissaan kyberturvallisuuteen. Yritys on Pohjoismaiden suurimman kyberturvatalon Nixu Oyj:n tytäryhtiö. Ison talon etu on se, että osaamista löytyy moneen lähtöön: jokaiseen auditointiin löytyy syvällistä asiantuntemusta oman talon sisältä.

”Toimintaani ohjaa ’trust but verify’ -ajattelu. Luottamus on hyvä lähtökohta, mutta varmistamisesta ei ole haittaa. Tästä tullaankin auditointiin: siinä tarkastetaan, miten asiat oikeasti menevät.”

Tietoturva-auditointi toimii usein yrityksen sisällä motivaattorina huolehtia tietoturva-asioista entistä paremmin. Kun auditoitavan kohteen parissa työskentelevät tietävät sen olevan säännöllisen tarkastelun kohteena, aiheen ympärille syntyy vahvaa omistajuutta. Työntekijöille on palkitsevaa, kun heidän kädenjälkensä huomioidaan ja tehdyt parannukset saavat ansaitsemansa huomion.

”Auditoija keskustelee osana auditointia useiden eri työntekijöiden kanssa. Hänen läsnäolonsa ja tietämyksensä lisäävät ymmärrystä tietoturvan merkityksestä myös heidän keskuudessaan, jotka eivät työskentele tietoturvan parissa”, Klaus kuvailee.

Tietoturva-auditoinnista ja siitä myönnetystä sertifikaatista on myös suoraa hyötyä liiketoiminnalle.

”Tietoturva-auditointi on osoitus yrityksen luotettavuudesta ja uskottavuudesta. Tämä on positiivinen merkki yrityksen asiakkaille. Lisäksi sertifikaatilla saa mahdollisuuden osallistua sellaisiin tarjouskilpailuihin, joista jäisi ilman sitä ulkopuolelle.”

Auditointi ei koske aina omaa yritystä, vaan sen voi tilata myös kumppanin toiminnan tarkasteluun. Näin saadaan varmistus siitä, että koko toimitusketjun tietoturva on kunnossa.

Hyvä tietoturva-auditointi synnyttää uusia oivalluksia organisaatiossa

Nixu Certification on akkreditoitu sertifiointielin, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että tietyt standardit ohjaavat arviointien tekoa. Toinen Nixu Certificationin ansaitsema lisänimi on tietoturvallisuuden arviointilaitos. Arviointilaitos on Kyberturvallisuuskeskuksen hyväksymä nimike, joka antaa valtuudet tehdä muun muassa vaativia kansallisen turvallisuuden auditointeja.

”Parasta auditoinneissa on se, kun asiakas kertoo oppineensa meiltä paljon uutta keskustelujen ja yhdessä työskentelyn kautta. Monesti yritykset ovat vähän sokeita omalle toiminnalleen, ja perusteluna kuulee, että ’näin on aina tehty’. Oivalluksien synnyttäminen ja asiakkaan tietoturvan aito kehittäminen ovat tämän työn parasta antia”, Klaus iloitsee.

Kun Klausilta tiedustelee parhaiten mieleen jääneitä auditointeja, paljastuu, että Nixu Certification on ollut monen julkisuudestakin tutun tarinan takana varmistamassa tärkeiden toimijoiden tietoturvaa.

"Teimme muutama vuosi sitten viranomaisen kanssa yhteistyössä tarkastusta, joka sai huomiota eduskunnassa asti. Ministeri kommentoi eduskunnalle, että asiaa tutkivat parhaillaan Suomen parhaat tietoturvan asiantuntijat", Klaus kertoo.

Onko tietoturva-auditointi ajankohtaista yrityksellesi? Tutustu Nixu Certificationin palveluihin.

Haluaisitko oppia lisää tietoturva-auditoinnista? Lataa Nixun Tietoturva-auditoinnin opas organisaatioille tästä.

Related blogs