Digitaalisten identiteettien ammattilaiseksi Nixun IGA-akatemiaohjelman kautta

May 30, 2022 at 10:00

 

Nixu aloitti identiteettien hallintaan (IGA) keskittyvän akatemiaohjelman vuoden 2022 alussa. Akatemian ideana oli tarjota motivoituneille hakijoille ympäristö, jossa oppia ja kasvaa digitaalisten identiteettien (DI) ja IGA:n ammattilaisiksi. Kuuden kuukauden harjoittelujakson aikana ohjelmaan valitut hankkivat työkokemusta asiakasprojekteista ja oppivat senioreilta. Nyt harjoittelijat kertovat omista kokemuksistaan! 

Matkamme akatemiassa alkoi vuoden 2022 tammikuussa, joten on hyvä aika muistella menneitä ja reflektoida kokemuksiamme. 

Aloitetaan perusasioista ja määritellään lyhyesti, mitä tarkoittavat Digitaaliset Identiteetit (DI) ja Identiteettien hallinta (IGA), sillä akatemiaohjelma on rakennettu näiden aiheiden ympärille.  

Kun käytämme Digitaalisia palveluita jotka vaativat kirjautumista, on jokaisesta käyttäjästä luotu palveluun identiteetti. Identiteetti rakentuu joukosta tietoa, esim. nimi, sähköposti ja osoite. Identiteetin muodostava tieto tekee siitä uniikin. Uniikin identiteetin avulla pääsyä erilaisiin palveluihin voidaan hallita. 

Nixun tarjoamiin DI-palveluihin kuuluu identiteetin hallinta eli IGA ja se on tärkeä osa organisaation yleistä tietoturvaa. IGA:n avulla organisaation digitaalisia identiteettejä hallitaan, jotta organisaatioiden digitaaliset resurssit ovat turvassa ja tehokkaasti saavutettavissa. 

Harjoittelijoina päämäärämme on kasvaa osaksi Nixun asiantuntijoita, jotta voimme tarjota palveluita organisaatioille ja auttaa heitä turvaamaan toimintansa.  

Mikä on taustasi ja mikä sai sinut kiinnostumaan Nixun IGA-akatemiasta? 

IGA-akatemiaohjelmassa aloitti yhteensä kuusi harjoittelijaa, ja meillä kaikilla oli hyvin erilaiset taustat IT-alan ja Kkberturvallisuuden osalta. On ollut mielenkiintoista huomata, että ei ole "oikeaa" polkua IGA-asiantuntijaksi tai akatemiaohjelmaan. Erilaiset taustat auttoivat meitä ratkaisemaan ongelmia ja tukemaan toisiamme kohdatessamme vastoinkäymisiä. Aina oli joku, joka pystyi auttamaan tai kenen puoleen kääntyä, kun kysymyksiä heräsi. 

 

Kasper: "Tällä hetkellä viimeistelen IT-tradenomin tutkintoa ohjelmistokehityksen opinnoista. Opintojeni aikana kiinnostuin tietoturvasta, ja harjoittelupaikkaa etsiessäni törmäsin Nixun ilmoitukseen akatemiaohjelmasta. IGA:n parissa työskennellessä voin yhdistää kiinnostukseni tietoturvaan ja ohjelmistokehitykseen." 

Kasper
 

Tommi: "Valmistuin hiljattain Jyväskylän yliopiston kyberturvallisuuden maisteriohjelmasta. Etsiessäni töitä valmistumisen jälkeen Nixu herätti huomioni. Olin kuullut hyviä asioita yrityksestä ja päätin lähettää hakemuksen." 

Tommi

 

Alex: "Laurea-ammattikorkeakoulun tietotekniikan opintojeni aikana opettaja vei meidät vierailulle Nixun toimistolle Espooseen. Meihin teki vaikutuksen se, miten tietoturvayritys toimii ja kuinka tilanteisiin reagoidaan Nixulla. Vierailun innoittamana päätin osallistua ylimääräisille tietoturvakursseille, ja tutkinnon loppupuolella hain alan työpaikkoihin. Yllätyksekseni Nixu halusi minut, vastavalmistuneen, IGA Developer Trainee -tehtäviin." 

Alex

 

Arkea ja uuden oppimista IGA-akatemiaohjelmassa 

Akatemia alkoi digitaalisen identiteetinhallinnan perusteista ja perehdytyksellä Nixuun yrityksenä. Oli mielenkiintoista kuulla esittelyt kaikista Nixun toiminnoista ja palveluista sekä ymmärtää millaisia  tehtäviä nixulaiset tekevät monipuolisen yritystoiminnan eri alueilla. Harjoitteluohjelma oli hyvin suunniteltu, ja meillä oli selkeä opetussuunnitelma, jota seurasimme ensimmäisestä päivästä lähtien. 

Normaalit opiskelupäivät näyttivät kutakuinkin tältä: aamulla herätys noin kahdeksalta, tietokoneen käynnistys ja päivän aikataulun tarkistaminen, liittyminen koulutukseen, joka alkoi yleensä yhdeksältä, koulutuksen jälkeen harjoituksia, jotka liittyivät aikaisemmin opittuun, keskustelua tehtävistä päivän aikana ja toistemme auttamista oppimisessa. Koulutuksissa opettajina toimivat kokeneet Nixun DI-ammattilaiset, joiden osaaminen oli arvokasta oppimiselle. Olimme tiiviissä vuorovaikutuksessa nixulaisten kanssa koko koulutusjakson ajan ja saimme aina vastauksia kysymyksiin ja ongelmiin.  

Ohjelman aikana on ollut mielenkiintoista oppia, mitä työkaluja ja teknologioita alalla käytetään ja miten ne käytännössä toimivat.  

Meidän harjoittelijoiden keskuudessa on ollut avulias ja rohkaiseva ilmapiiri. Olemme jakaneet koulutuksen aikana kohdatut ongelmat ja pyrkineet ratkaisemaan niitä yhdessä. Myös akatemian koulutuksesta vastaavat ovat tukeneet oppimistamme kannustaen meitä kyselemään ja kertomaan, jos koemme tarvitsevamme lisää tukea tai koulutusta. Lisäksi meiltä pyydettiin palautetta koko koulutuksen ajan joka perjantai, jotta akatemiaa voisi kehittää mielipiteidemme pohjalta.  

Mitä tulevaisuus tuo tullessaan? 

Koulutusjakson jälkeen harjoittelijat jaettiin asiakasprojekteihin, joissa jatkamme oppimista. Junior-Senior-mallin hyödyntäminen tukee projekteihin perehdyttämistä ja työskentelytapoihin tutustumista. Nixulla oppiminen ei lopu koskaan. 

Olemme jo perustaneet harjoittelijoiden kesken futsal/jalkapallo-harrastuskerhon. Nixulla on myös lukuisia muita harrastuskerhoja, joihin kaikki nixulaiset ovat tervetulleita mukaan. 

Pidä silmällä Nixun tulevia harjoitteluohjelmia, jotka julkaistaan urasivustollamme.

Voit lukea lisää digitaalisista identiteeteistä ja Nixun tarjoamista palveluista verkkosivuiltamme.